Rss

NIKE 運動牙套試用

早前在NIKE各門店有新出的運動保護牙套售賣, 價錢不算昂貴, 所以我買了一個來試用, 不過效果並不如理想。

NIKE的運動保護牙套共有三個組件,牙套(中)和清潔工具(上和下)。

上圖下方的清潔器是用來清潔牙套的呼吸位置(下圖的三個孔), 而另一個到現在我還未知如何使用, 如知道的話請指教。

跟據店員的使用方法(浸溫水)試過後, 設計唯一可讚之處只是其呼吸位而已, 因為牙套變形力不太強, 未能適合部份人之口形。 而比起某某攬球牌子的牙套, 都不及其舒適, 會頂住前排牙齒, 有點失望。可能我個人口形較大, 覺得不太好用, 所以我亦冇用作實戰測試, 故不知保護性強不強, 但感覺上厚度還可以的。如果想親身試可到NIKE或其他體育用品門市購買。

*Nike 運動保護牙套正價為$79 (有黑/灰, 藍/紅供其選擇)

Comments (2)

  1. Jones Kwong

    Hi, 上星期六係旺角Nike見到哩款牙膠, 開頭唔識用, 無買到, 點知當晚打籃球就畀人撞到上唇內側損曬! 之後決定要買返個! 剛好上網睇到哩度, 又睇咗好多外國牌子既牙膠, 香港都無得賣, 價錢亦唔平; 有D係淘宝/hk yahoo auctions見過類似款式, 但又唔敢買……決定今晚出旺角買Nike 或哩間拳館既牙膠:
    http://www.8boxing.com/unlimitshop/product_info.php?products_id=493&osCsid=7f3aaf4e39c451115ab74beb74557180

    另外果條帶應該係用黎扣係頭盔面罩用的~
    想問問樓主角得個牙膠有邊度唔滿意? 依家用緊邊款? Thanks!

  2. Ohoh, 其實一般款色的牙膠都係用熱水浸20秒等佢變軟, 放入口塑至用家口形,再浸下凍水就ok~
    我打籃球多數都唔會用牙膠, 因為覺得唔太舒服。至會打欖球時先會用下, 而我用果款係朋友係欖總買比我的, 印象中係$30~~ 感覺還可以^^
    至於依一個款, 可能口形唔夾, 麻麻LIKE:P

Leave a Reply

Follow

Get every new post delivered to your Inbox

Join other followers: